26 märts, 2012

Veel üks satsisall



Laupäevasel linnatuuril jäi silma üks lõng (Katia Rocio). Näppisin ja vaatasin. Ja panin tagasi. Näppisin siis uuesti... Värvid olid hirmus armsad... No ei saa ju jätta. Ja nii saigi veel üks satsisall, mis samuti omanikku otsib.

25 märts, 2012

Vahvlipäev ja magusad vahvlid

Mitmel pool tähistatakse täna vahvlipäeva. Mõeldud-tehtud.




Magusad vahvlid

1 muna
50 g suhkrut
50 g võid või margariini
1/4 l piima
125 g jahu
pisut soola
Natuke võid küpsetamiseks

Vahusta muna suhkruga, lisa sulatatud või, siis vaheldumisi piim ja jahu. Lase taignal enne küpsemist veidi seista.

Retsept on pärit Ida Savi raamatust "Saiad, koogid, pirukad"

Mina tegin topeltkoguse (kogemus näitab, et ühest taignaportsust jääb alati väheseks...). lisasin natke vanilliinsuhkrut ning tibake kaneeli.

Vaffeldagen! :)

23 märts, 2012

Paastuaja peedisupp



Nami-namis kestab supikuu ning mina olen supilainel.

Paastuaja peedisupp

400 g peeti
2 sibulat
2 porgandit
400 g kapsast või
hapukapsast
2 kuni 3 sl õli
1.5 l aedvilja- puljongit
1 kuni 2 sl veiniäädikat või sidrunimahla
soola
jahvatatud musta pipart
suhkrut
hapukoort
hakitud värsket peterselli

Koori peedid, sibulad ja porgandid. Pane tükk peeti kõrvale (nii umbes 50 g), lõika muud aedviljad õhukesteks ribadeks.
Kuumuta potis õli, lisa porgand, sibul ja peet ning prae kergelt läbi.
Lisa ribadeks lõigatud kapsas või hapukapsas, kalla peale kuum puljong ning hauta kaane all nõrgal kuumusel umbes 20-30 minutit, kuni aedviljad on pehmed.
Riivi viimane peet peenelt ja sega supi hulka.
Maitsesta sidrunimahla või veiniäädika, pipra, soola ja suhkruga. Pea meeles, et üks õige boršisupp - lihata või lihaga - peaks olema kergelt magushapu maitsega.
Puista peale maitseroheline, serveeri hapukoorega.

Retsept on pärit samuti Nami-namist. Kerge ja kevadesse sobiv!


Rødbetsuppe

17 märts, 2012

Satsisall



Hirmsasti popiks muutusid need sallid siin jälle... Kõik koovad, kõik kannavad... Läksin minagi selle hullusega kaasa, aga kuna ma ise sellist satsikuhilat tõenäoliselt ei kanna (no kas te kujutate mind sellise salliga ette? Kujutate või? Ei kujuta ju...:-)), siis otsib see sall uut omanikku. Kui soovid selle salli uueks omanikuks saada, siis kirjuta julgesti justsussi@yahoo.com. Lepime kokku!

14 märts, 2012

Päikeseline riisi-porgandisupp sulatatud juustuga

Veel suppi :) Ja ikka Nami-nami märtsikuisesse kooskokkamisse.



Päikeseline riisi-porgandisupp sulatatud juustuga

Koostis:
1 sl õli
1 sibulat
2 kuni 3 suuremat porgandit
80 g pikateralist riisi
1 l köögivilja- puljongit
100 g sulatatud juustu 'Merevaik'
soola
musta pipart
maitseks hakitud värsket tilli või
peterselli

Valmistamine:
Riivi sibul ja porgand jämeda riiviga.
Kuumuta potis õli, lisa sibul ja porgand ning prae paar minutit. Sega juurde riis ning kuumuta veel minut aega.
Lisa kuum puljong, kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ning kata pott osaliselt kaanega. Keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni riis ja porgand on pehmed.
Lisa toasoe sulatatud juust ning sega, kuni see on supi sisse lahustunud.
Serveerimisel puista peale hakitud maitserohelist.

Retsept samuti Nami-namist.

Ris og gulrotsuppe med smelteost

12 märts, 2012

Leivasupp



Leivasupp on ju ka supp :)

Leivasupp pähklite ja seemnetega

(Kreeka)pähklite ning seemnetega leiba
Vett
Suhkrut
Rosinaid
Haput mahla
Kaneeli

Vala leivale peale külm vesi ja lase liguneda, kuni leib on pehme. Lisa segule rosinad. Keeda u 10 minutit. Sega juurde maitseained ja mahl. Kuumuta keemisieni. Lase jahtuda. Naudi magustoitu piima või hapukoorega (kui rammusamat soovid, siis vahukoorega :) )

"Rugbrødsuppe" med ulike frø og (val)nøtter

10 märts, 2012

Värskekapsasupp sulatatud juustuga

Nami-nami märtsikuisesse kooskokkamise teemasse sobib see supp väga hästi.



Värskekapsasupp sulatatud juustuga


Koostis:
1.5 l köögiviljapuljongit või vett
500 g värsket kapsast
1 suurt sibulat
2 porgandit
4 kartulit
2 kuni 3 sl õli
100 kuni 200 g Merevaigu vm sulatatud juustu
soola
musta pipart
hakitud värsket tilli või peterselli

Valmistamine:
Kuumuta suures potis vesi või puljong keemiseni, lisa ribadeks lõigatud kapsas, maitsesta vähese soolaga ning keeda 10 minutit.
Riivi porgand jämedalt või lõika ribadeks, haki sibul. Prae porgand ja sibul õlis klaasjaks.
Lisa tükeldatud kartulid ja praetud porgandi-sibulahautis kapsapotti. Keeda 10-15 minutit, kuni aedviljad on pehmed.
Lisa vähehaaval sulatatud juust, enam ära keeda.

Retsept Nami-namist.

Väga maitsev supp. Meenutab ehk natuke piima-köögiviljasuppi. Mõnusalt kreemine ja kui kedagi peaks häirima, et liha ei olegi supi sees, siis alati võib ju vorstivõileiva kõrvale teha :)

Kålsuppe med smelteost

03 märts, 2012

Prantsuse kanasupp

Märts on Nami-namis kuulutatud supikuuks. Sobib! :)
Kokkamisest olen viimasel eemale jäänud. Kolimine ja kõik muu selline on võtnud oma aja ning punastades pean tunnistama, et tarbin viimasel ajal liigagi sageli poolvalmis või siis päris valmis poetoite... Ja igakord järjekordset karbikest avades mõtlen, et peaks oma imetillukese köögi ikka kiiresti korda saama. Uue pliidi peaks ka muretsema. Algus on igatahes tehtud.



Prantsuse kanasupp (kogus on mõeldud 2-le)

3 kanafileed
1 l kanapuljongit
1/2 purki tomateid
1/4 apelsini koor
2 kartulit
1 porgand
1/4 porrut
1/2 sibulat
soovi korra fenkolit
küüslauku
Maitseks sool, pipar, basiilik, kurkum

Lõika kanafilee ning köögiviljad tükkideks. Haki küüslauk. Lase kanapuljong, tomatid ning riivitud apelsinikoor keema. Kuumuta pannil köögivili ning lisa puljongisse. Maitsesta kurkumi, basiiliku, soola ning pipraga. Lisa kana ning lase mõned minutid haududa, kuni liha on valmis. Serveeri kuuma suppi värske leivaga.

Supp sai maitsev, kerge ja tomatine. Retsept on pärit norrakate MATPRATist.


Fransk kyllingsuppe. Oppskrift er fra Matprat.