16 veebruar, 2014

Mulgi puder peekoni ja porgandiga


Mulgi puder

1 l (8-10 tk) kooritud kartuleid
1 l vett
soola
1/2- 3/4  klaasi (1- 1,5 dl) odrakruupe või odratangu
peekonit
sibulat

Koori ja tükelda kartulid ja pane keevasse vette. Lisa sool ja keeda poolpehmeks. Pane kartulite peale kuuma veega pestud kruubid või tangud ja keeda tasasel tulel või ahjus kaane all, kuni toiduained on pehmed. Siis sega läbi ja klopi puulusikaga ühtlaseks pudruks.
Lõika peekon kuubikuteks, pruunista koos sibulatega ning lisa valmis pudrule.

Kuna see puder jääb tavaliselt värvilt üsna hall ja igav, siis lisasin natuke porgandeid, et värvilisem oleks. Lemmik!


Allikas: Silvia Kalvik " Eesti rahvatoite" (1970)

08 veebruar, 2014

Rukkikuklid

Mis saaks olla veel maitsvam, kui ahjust võetud rukkikuklid või ja külma piimaga. Mõnus!


Rukkikuklid

3 dl rukkijahu
3 dl nisujahu
8 g kuivpärmi
1 tl soola
1 tl köömneid
3 dl vett
1 sl heledat siirupit
0,5 dl rapsiõli

Sega omavahel jahud (mina panin rukkijahu natuke rohkem kui nisujahu), pärm, sool ja köömned. Lisa käesoe vesi ja siirup (mina kasutasin vedelat mett). Sõtku ühtlaseks elastseks tainaks. Sõtkumise lõpu osas lisa õli. Kata kauss rätikuga ja lase soojas tuuletõmbuseta kohas kerkida 1 tund. Vormi tainas kangiks ja lõika see 10–12 osaks. Vormi ümarad kuklid. Lao ahjuplaadile. Kata rätikuga ja lase veel pool tundi kerkida. Pintselda kuklid veega ja küpseta 220 kraadi juures 10–12 minutit. 

Allikas: Toidutare

Rugrundstykker