28 august, 2014

Õuna-toscakook

Kadestan neid inimesi, kes oskavad oma mõtteid sõnadesse panna. Ja neid sõnu paberile. Nii palju oleks tegelikult öelda. Nii palju oleks võinud öelda. 

Õunakoogihooaeg on alanud. Hooaeg algas tegelikult mahlaste õunamuffinitega (neid kohe peab tegema!), kuid igal aastal olen üritanud ka midagi uut proovida. Silja blogist leidsin õuna-toscakoogi, mis on mõnusalt mahlane, eriti hea on aga muidugi see krõbe kate.

Õuna-toscakook

 2 muna
1,5 dl suhkrut
50 g võid
0,5 dl piima
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
350-400 g hapukaid õunu
1 tl kaneeli

Kate:
80 g võid
1 dl suhkrut
2 spl jahu
100 g mandlilaaste
5-6 spl vahukoort

Vahusta toasoojad munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa sulatatud või, piim ning sõelu juurde jahu-küpsetuspulbri segu. Sega ühtlaseks taignaks. Tükelda õunad väikesteks tükkideks ning sega kaneeliga. Sega õunad taignaga õrnalt läbi ning pane segu võitatud ja jahuga ülepuistatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 25 minutit.
Katte jaoks sulata või, lisa suhkur ja sega. Kui suhkur hakkab sulama, siis lisa jahu ja sega. Lisa koor ning kuumuta pidevalt segades kuni segu on ühtlane. Lõpuks lisa mandlilaastud ja sega läbi.
Tõsta mandlisegu koogile ja küpseta veel 20-25. Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel koos küpsetuspaberiga restile edasi jahtuma. Serveeri vaniljejäätisega. 

Allikas: Jagatud rõõm

Toscakake med epler

25 august, 2014

Suvikõrvitsakotletid

Suvest on märkamatult sügis saanud. Päikeselised ja soojad suveilmad on asendunud vihmaste ja jahedate päevadega. Hinges valitseb tühjus... Sügis. Suvi sai ootamatu lõpu.
Sellisel kurval ja vihmasel augustipäeval on hea, kui keegi tuleb ja kuulab. Ja külalisele tahaks ka kurval päeval midagi head ja maitsvat pakkuda. Neid suvikõrvitsakotlette olin ise just eelmisel päeval külas olles maitsta saanud ning kuna need olid uskumatult head, siis neid oma külalisele valmistasin ning pakkusingi. Kuulda sain vaid kiidusõnu.

Suvikõrvitsakotletid

400-500 grammine noor suvikõrvits
1 tl meresoola
1 sibul
4 sl hakitud tilli ja peterselli
3 sl nisujahu
2 muna
soola ja musta pipart
2,5 dl õli
Riivi suvikõrvits jämeda riiviga. Tõsta sõelale, sega 1 tl soolaga. Lase 15-20 minutit kausi kohal nõrguda. Pigista seejärel suvikõrvits käte vahel kuivemaks ning tõsta kaussi. Haki sibul peeneks. Lisa koos hakitud peterselli ja tilliga suvikõrvitsale. Klopi munad lahti, sega ka need koos nisujahuga suvikõrvitsaga. Maitsesta segu soola ja pipraga. Kuumuta pannil õli. Tõsta korraga pannile 4-5 supilusikatäit suvikõrvitsasegu. Prae paar minutit. Keera ümber ja prae veel natuke. Kotletid peaksid jääma pealt kuldsed ja seest küpsed. Tõsta küpsetuspaberile liigsest rasvast nõrguma. Serveeri suvikõrvitsakotlette küüslaugujogurtiga. Kuumalt parimad!

Squashkaker

16 august, 2014

Väikesed kohupiimapannkoogid

Suvi, päike, puhkus, pannkoogid... Parim!


Väikesed kohupiimapannkoogid

400g kohupiima
1 dl nisujahu
0,75 dl suhkrut
0,5 tl soola
3 muna
2 tl vanillisuhkrut
praadimiseks võid

Sega kausis kohupiim, jahu, suhkur, sool, munad ja vanillsuhkur. Lase tainal 30 minutit seista. Kuumuta pannil veidi võid, tõsta väikese kulbiga pannile tainast ning prae pannkoogid tasasel tulel mõlemalt poolt kuldseks.

Allikas: Nami-nami