25 november, 2014

Kõrvitsatrühvlid

Olin kanakoivad just ahju pannud, kui märkasin, et S vaatab kahtlaselt kavala näoga pliidil olevat potti. 
S: Kuule, mis sul seal potis on?
Mina: Kõrvitsapüree. Kolleeg tõi tillukese kõrvitsa. Trühvleid tegin ja küpsiseid tahaks ka teha.
S: Aga paneks seda kanakoibadele ka peale. Muud kastet meil ju niikuinii pole. 
Mina: ... ?
S: No paneme. Vaatame, mis välja tuleb. Mis sul seal kapis veel on?

Oli juustu, oli küüslauku, oli mascarponet. S hakkas neist mingit imesegu kokku segama. Mina vist ainult ohkisin ja ohkasin ta kõrval, tema mugistas omaette naerda ning ilmselgelt nautis olukorda. Minu ohkimine oli loomulikult asjatu, sest see segu sai uskumatult hea. Nii hea, et sai imekähku otsa. 
Aga tegelikult tahtsin ma hoopis trühvlitest kirjutada. Kohe, kui ma Olga blogis kõrvitsatrühvlite retsepti nägin, siis teadsin, et neid pean ma saama. See kõlas juba nii hästi ning polnud kahtlustki, et maitseb ka. Segu jäi algul natuke liiga vedel ja palle oli sellest üsna raske vormida (sellest ka see pisut konarlik välimus). Maitset see muidugi ei rikkunud. Söödi ja kiideti. 
Kõrvitsatrühvlid
(ca 25 tk)

100 g kõrvitsaseemneid
75 g kõrvitsapüreed (3 sl)
100 g valget šokolaadi
100 g mascarpone juustu (toatemperatuuril)
50 g piparkooke
200 g tumedat šokolaadi

Haki kõrvitsaseemned ning purusta piparkoogid. Sulata vesivannil valge šokolaad. Tõsta šokolaad tulelt ning sega sisse piparkoogid. Seejärel sega juurde mascarpone ning viimasena kõrvitsapüree ja kõrvitsaseemned. Pane saadud mass külmikusse tahenema (ca 30 minutit). Vormi massist väikesed pallikesed ning pane need tagasi külmikusse või sügavkülma. 
Sulata tume šokolaad, kasta pallikesed šokolaadi sisse ning tõsta külmikusse tahenema. Säilita trühvleid külmkapis. 

Allikas: Kaju köök

21 november, 2014

Ciabatta-leib rukkijahu ja seemnetega

Veidravõitu või imelik ei ole see blogi juba ammu. Kõik on tavaline ja ka mina olen tavaline. Tol hetkel olid teised ajad. Teised mõtted, teised tunded ja tavad. Palju on muutunud. Vaatan praegu tagasi sellele ajale ja mõtlen, kui rumal ma ikka olin. Aga mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada. Jäin lihtsalt hetkeks mõtlema blogi nime peale. 
Tartust sai täna üks suur ja väga libe liuväli. Liuglesin hommikul kontori poole ja pidasin plaani, mida head õhtul küpsetada võiks (muidugi juhul, kui ma õhtul tervete kontidega koju tagasi jõuan). Lõunapausi ajal otsisin retsepti. Ja leidsin. Ciabatta! Natuke jäi ehk liiga tihke, kuid esimese korra kohta pole tegelikult häda midagi. Lihtne ja maitses suurepäraselt. 

Ciabatta-leib rukkijahu ja seemnetega
5 pätsi

5 dl külma vett
25 g pärmi
1,5 tl soola
2 sl õli
1 sl siirupit (Dansukkeri hele)
1 dl päevalilleseemneid
1 dl rukkijahu
8 dl nisujahu
Lahusta pärm külmas vees. Lisa sool, õli, siirup, seemned, rukkijahu ja osa nisujahust. Sõtku ühtlaseks. Lisa ülejäänud jahu. Puista peale natuke jahu, kata rätiga ning lase 1,5 kuni 2 tundi kerkida. Kummuta kerkinud tainas jahusele lauale, sõtku õhumullid välja. Vormi 5 piklikku pätsi. Lase neil räti all veel natuke aega kerkida. Küpseta 250-kraadises ahjus umbes 15 minutit. 


Allikas: Nami-Nami

09 november, 2014

Seesami-šokolaadiküpsised

Ma ootasin ta kõnet. Ma ootasin ta tulekut. Ma soovisin talle pakkuda midagi head. Talle maitses. Mulle endale ka. 

Seesami-šokolaadiküpsised
ca 12 tk

125 g tumedat šokolaadi
2 spl võid
3 spl tahiinit
1,5 dl nisujahu
0,5 dl kakaod
0,5 tl küpsetuspulbrit
2 muna
1 tl vanillisuhkrut
1,2 dl fariinsuhkrut

1,5 dl seesamiseemneid

Sulata või ning šokolaad, lisa tahiini. Sega omavahel kuivained. Vahusta munad, lisa vanillisuhkur ning fariinsuhkur. Jätka vahustamist. Lisa sulatatud või ja šokolaad ning seejärel kuivained. Sega tainas ühtlaseks ning pane vähemalt tunniks külmkappi. 

Vormi tainast väikesed pallikesed ning veereta seesamiseemnetes. Tõsta tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning suru kahvliga pisut lamedamaks. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10-12 minutit. Lase jahtuda. 

Allikas: Potluck by one