30 jaanuar, 2015

Lemon posset ehk õrn sidrunikreem

Natuke on veel aega Nami-Nami foorumi Briti toitude kooskokkamises kaasa lüüa. Vahelduseks siis ka midagi magusat. Sellest magustoidust saab nüüd küll mõneks ajaks minu uus lemmik. Rammus? Ja, seda kohe kindlasti. Aga mõnusalt kreemjas, parajalt hapu ja nii hea.


Lemon posset ehk õrn sidrunikreem 

4 dl 35% rõõska koort
80 g suhkrut
1 sidruni mahl
tsipake soola
Serveerimiseks granaatõunaseemneid või vaarikaid

Sega potis rõõsk koor ja suhkur. Kuumuta mõõdukal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud. Kuumuta keemiseni ning keeda 3-4 minutit pidevalt segades. Tõsta pott tulelt, sega juurde sidrunimahl ja natuke soola. Lase kreemmil umbes 5 minutit jahtuda. Jaota magustoidupokaalidesse. Lase vähemalt 4 tundi või üleöö jahedas taheneda. 

Allikas: Nami-Nami

    27 jaanuar, 2015

    Scotch eggs ehk šoti munad

    Selliste hakklihapallide tegemine oli mul juba pikemat aega plaanis ja nüüd oli natuke rohkem põhjust ka. Need ei ole võibolla need päris õiged, sest kasutasin veisehakkliha. See oli kodus olemas ja kuna sel õhtul ei olnud ühtegi normaalset kanahakkliha minu lähimas toidupoes saada (ja kaugemale ei olnud mul aega minna), siis leppisin sellega, mis kodus olemas oli. Usun, et just veisehakkliha tõttu jäid "munad" pisut kuivad, kuid maitsvad olid ikkagi. Järgmine kord olen targem. 


    Scotch eggs ehk šoti munad

    12 vutimuna
    450 g hakkliha (nt kanahakkliha)
    0,5 tl tšillihelbeid
    soola ja musta pipart

    Paneerimiseks nisujahu, muna ja riivsaia 
    Õli

    Keeda munad, jahuta ning koori ja jahuta. Veereta jahus. 
    Sega hakkliha, tšillihelbed, sool ja pipar. Sega mass ühtalseks ning jaota kaheteistkümneks portsjoniks. 
    Klopi kanamunad väikeses kausis lahti. Võta jahuse kastetud vutimuna ning mässi hakkliha sisse. Veereta seejärel jahus, siis munas ning seejärel riivsaias. Kuumuta õli, prae hakklihapalle kuumas õlis 7-8 minutit. Jälgi, et pallid oleks läbinisti küpsed. Lase köögipaberil veidi nõrguda. 

      24 jaanuar, 2015

      Clapshot ehk kartuli-kaalikapuder

      Ootasin juba põnevusega uut Nami-Nami kooskokkamist ning ei läinudki kaua aega. Seekord on teemaks Briti saarte söök ja jook. Esimeseks roaks valisin midagi lihtsat. Clapshot on Orkney saarelt pärit roog, mis sobib väga hästi lisandiks liha või kala juurde. Mulle väga maitses. Hea vaheldus tavalisele kartulipudrule. 


      Clapshot ehk kartuli-kaalikapuder

      500 g jahuseid kartuleid
      500 g kaalikat
      1 dl rõõska koort või piima
      50 g võid
      2 sl hakitud peterselli või murulauku
      1 tl riivitud muskaatpähklit
      soola, musta pipart

      Koori kartulid ja kaalikad ning lõika tükkideks. Keeda pehmeks. Nõruta ning tambi pudruks. Sega juurde rõõsk koor, või, murulauk ning maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Klopi korralikult läbi ning serveeri.

      Allikas: Nami-Nami

      19 jaanuar, 2015

      Pikkpoiss

      Jällegi pean tõdema, et lihtsuses peitub võlu ning mõnikord on just need kõige lihtsamad ja kodusemad toidud need kõige maitsvamad. Tegelikult peaks endalt hoopis küsima, et miks ma küll selliseid sööke nii harva teen? Vastata ma ei oska, aga pikkpoissi hakkan nüüd küll sagedamini tegema. 
      See siin on klassikaline pikkpoiss. Lihtne, maitsev ja mahlane. Järgmise teen täidisega. 


      Pikkpoiss

      2,5 dl vett
      1 dl riivsaia
      1 kg hakkliha
      1 peenelt hakitud sibul
      0,5 tl purustatud musta pipart
      1 tl soola
      maitserohelist
      Mina lisasin peenelt riivitud porgandit ning asendasin vee piimaga.

      Sega riivsai vee või piimaga ning lase umbes 10 minutit paisuda. Lisa paisunud riivsaiale hakkliha, hakitud sibul, riivitud porgand ja maitseained. Sega ained. Ära segamisega liiale mine!
      Tõsta hakkmass fooliumiga vooderdatud keeksivormi, silu õlise käega pealt siledaks. Küpseta 200 kraadise ahju keskosas umbes 60 minutit. Serveeri näiteks ahjukartulite või kartulipudruga. 

      Allikas: Nami-Nami

      17 jaanuar, 2015

      Papud

      Käsitöö olen küll unarusse jätnud ja eks selleks on ka põhjust. Või tegelikult ei ole ju mingit põhjust, aga vabanduse leiab alati. Pole aega, pole ruumi, pole tahtmist ega tuju. Mõnikord natuke ikka midagi nikerdan. Selliseid pisikesi asju, mis kiiresti  valmis saavad ja mille tegemine on ammusest ajast selge. Papud. Õpetus pärineb põhikooliaegsest käsitöötunnist. See on salvestunud mällu, kirja ma seda panna ei oska. 

      04 jaanuar, 2015

      Mõnusad šokolaadimuffinid

      Kõige kaunimat uut aastat!
      Üritan sel aastal lubadusi mitte anda, kuid salasoovide ja unistuste täitumist loodan küll. Vähemalt selle ühe. 

      Aasta algas Toilas Pireti juures muffinite küpsetamisega. Need on vist küll maailma parimad šokolaadimuffinid ja tegelikult tuleks teha topeltports tainast, sest ühest pannitäiest muffinitest jääb kohe kindlasti väheks. 

      Mõnusad šokolaadimuffinid

      2 muna
      125 g fariinsuhkrut
      135 g nisujahu
      3 sl naturaalset kakaopulbrit
      1 tl küpsetuspulbrit
      2 tl vanillisuhkrut
      150 g hapukoort
      50 g sulatatud võid
      100 g jämedalt hakitud šokolaadi

      Vahusta munad fariinsuhkruga kohevaks. Sega kuivained omavahel. Sega munavahu hulka vaheldumisi hapukoor, jahtunud sulavõi ning kuivained. Viimasena lisa hakitud šokolaad. Jaota tainas paberist muffinivormidesse. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15-20 minutit. 

      Allikas: Nami-Nami