18 mai, 2016

Marja-rukkivaht

Ühel päeval avastad, et jälle on sügavkülm marju täis ning uus marjahooaeg kohe-kohe käes. Marjad magustoiduks! Ja nii iga päev. 


Marja-rukkivaht

1,5 dl rukkijahu
2 dl keeva vett
ca 200 g pohli ja mustikaid
0,5-0.75 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Mõõda rukkijahu kaussi, sega juurde keev vesi. Lisa jäised marjad, suhkur ja vanillisuhkur. Klopi kohevaks vahuks. Naudi piimaga. 

Allikas: Nami-Nami

11 mai, 2016

Spargli- ja karulaugupirukas

Kui on hooaeg, siis peab seda ära kasutama. Ja nii ongi hommikusöögiks spargel (ja karulauk), lõunasöögiks samuti spargel (ja karulauk) ning õhtusöögiks võtame vahelduse mõttes veel natuke sparglit (ja loomulikult karulauku). Meile meeldib!


Spargli- ja karulaugupirukas

Tainas:
1 dl nisujahu
0,5 dl rukkijahu
1,5 dl täistera nisujahu
150 g võid
3 spl külma vett

Täidis:
4 muna
3,5 dl kohvikoort
1 dl riivitud juustu (tugevamaitselist)
soola ja pipart
100 g karulauku
8 sparglit
3 šalottsibulat
näpuotsatäis tšillit
õli
2 suuremat tomatit
soovi korral sinki

Mõõda jahud lauale. Haki hulka või. Lisa vesi ja suru tainaks. Lase tainal umbes 30 minutit külmkapis seista. 

Haki karulauk. Lõika spargel väikesteks tükkideks, jäta varte ülemised osad alles. Haki sibul. Kuumuta pannil õli, lisa tšilli ja sibul. Sega. Lisa spargel ning kuumuta veel natuke. Kõige viimasena lisa karulauk.

Määri 26 cm läbimõõduga pirukavorm võiga. Suru tainas vormi põhja ning äärtele. Torgi põhi kahvliga auklikuks. Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. 

Klopi munad kohvikoorega lahti ning sega hulka riivjuust. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla täidised tainale. Laota peale tomativiilud ning sparglid. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit või kuni pirukas on pealt kuldne ning läbi küpsenud. 

Allikas: Veckansmiddag

06 mai, 2016

Kevadiselt kerge salat spargliga

Poodides on juba ammu sparglit saada. Kallivõitu ja kaugelt pärit. Olen mitu korda neid punte käest kätte veeretanud ja mõelnud, et ostaks, aga siis jälle ümber mõelnud. 
Täna sattusin turule. Ühtteist saab sealt juba. Karulauku, redist ja tilli. Tomatit ja kurki ka. Ja sparglit! Poolast pärit, aga väidetavalt käivad nad ise seda sealt toomas ja värskem ehk ikka, kui see, mida tavalisest supermarketist saada võib. 



Salatiks: 

redis
tomat
karulauk
spargel
sool, pipar
Soovi korral sinki, muna või juustu

Lõika sparglil puitunud otsad ära, keeda soolaga maitsestatud vees mõned minutid. Tükelda tomat, haki karulauk ja viiluta redis. Lisa keedetud spargel. Naudi kevadet!