21 detsember, 2014

Sirupsnipper

Norrakatel on kombeks jõulupühadeks seitset sorti koogikesi-küpsiseid küpsetada. Need seitse võivad piirkonniti ja perekonniti erineda, kuid väidetavalt on kindlad sordid, mis peavad alati nende seitsme hulgas olema. "Sirupsnipper" on üks neist. Mõne jaoks pidavat need lausa jõulusümboliks olema. Ju siis nii ka on. 
Kuna keeltekoolis hakkavad õpingud selleks aastaks läbi saama ning viimased tunnid on meil üsnagi jõuluteemalised olnud, siis otsustasin oma õpilasi norrapäraste küpsetistega kostitada. Päris seitset sorti küll ei teinud, aga neljaga sain hakkama küll :)
Julebakst nr. 1: 
Sirupsnipper

1 1/2 dl vahukoort
150 g tumedat siirupit
150 g suhkrut
100 g võid
450 g nisujahu
1/4 tl jahvatatud pipart
1/4 tl jahvatatud ingverit
1/4 tl jahvatatud aniisi
1/4 tl jahvatatud kaneeli
3/4 tl söögisoodat

Pintseldamiseks munavalge ning kaunistuseks kooritud mandleid. 

Kuumuta vahukoor, suhkur ja siirup. Lisa või. Lase segul jahtuda. Lisa jahule ning maitseained ning sega kokku koore-siirupi-võiseguga. Lase taignal natuke külmas seista. Rulli tainas õhukeseks ning lõika ruutudeks (mina kasutasin piparkoogivormi, aga tegelikkuses peaksid küpsiste servad pisut lainelised jääma ning tuleks kasutada vastavat lõikurit). Pintselda ruudukesed munavalgega ning pane iga ruudu keskele poolik mandel. Küpseta 175 kraadise ahju keskosas umbes 5 minutit. 

Allikas: Matprat

1 kommentaar:

  1. 4 sorti küpsetisi :) ma kujutan ette kui hea lõhn su toas on ja kui tore tund õpilastel tuleb.

    VastaKustuta