19 juuli, 2013

Eton Mess

Maasikate aeg on läbi saanud ja alati tundub, et sellega lõppeb ka suvi. Või siis vähemalt mingi osa sellest. Minu jaoks pole suvi tegelikult veel alanudki, ikka mõtlen, et on alles kevad ja suvi alles ees. Ju see tuleb sellest, et korralikku puhkust ei ole mul ju suvel viimastel aastatel olnud. Töö, töö, töö... Ja siis ühel päeval avastad, et on sügis ja september...



Eton Mess

vahukoor
besee
maasikad

Just nii lihtne see ongi. Suvi!

04 juuli, 2013

Muffinid matcha ja šokolaadiga

Lõpuks õnnestus ka minul matcha pulbrit hankida ning esimene katsetus on tehtud.


Muffinid matcha ja šokolaadiga. See kõlas kuidagi eriti hästi ja jäi kummitama. Retsepte leidus, aga kõige rohkem ahvatles see retsept ning selle järgi otsustasingi teha. Olin põnevil! Need värvid ja lõhnad! Aga maitses pidin küll paraku pettuma. Muffini matcha pulbriga osa maitses küll põnevalt, aga šokolaadiga osa oli igav ning muffin ise üsna kuiv. Aga kohe kindlasti ei jää see katsetus minu esimeseks ja viimaseks matcha pulbriga küpsetamiseks.

Muffinid matcha ja šokolaadiga

180 g jahu
100 g suhkrut
60 g sulatatud võid
50 g tumedat šokolaadi
3 tl kakaopulbrit
0,5 dl piima
3 muna
1,5 sl matcha pulbrit
1,5 tl küpsetuspulbrit

Sulata šokolaad veevannil ja lisa kakaopulber. Sega jahu ja küpsetuspulber, lisa suhkruga lahti klopitud munad ning sulatatud või. Jaga tainas kaheks. Poolele lisa 0,25 dl piimaga segatud matcha pulber ning teisele poolele šokolaadisegu ning ülejäänud piim. Kui tainas tundub väga paks, lisa veel veidi piima. Tõsta muffinivormidesse ühele poole pruun ja teisele poole roheline tainas. Sega puust tikuga, et tekiks keerumuster. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit.

Allikas: Toidutegu

Muffins med grønn te og sjokolade

12 juuni, 2013

Peedirisoto kana ja köömnetega

Remont võtab oma aja ja tolmuses köögis pole just eriti tore aega veeta. Olen üritanud lihtsamalt hakkama saada... Kunagi ehk saab see remont tehtud ja köök korda. Kui aga poetoidud tüütuks muutuvad (ja tüütuks muutusid nad tegelikult kohe), siis tuleb köögis natuke ruumi teha, kastihunnikud teise tuppa tõsta, suurem tolm ära pühkida, pliit üleliigsetest asjadest vabastada ja midagi maitsvat valmistada. Näiteks peedirisotot.


Peedirisoto kana ja köömnetega
 25 g võid
200-250 g ribadeks lõigatud kanafileed
1,5 tl köömneid
1 hakitud sibul
200 g risotoriisi
kuiva valget veini
7-8 dl kuuma kanapuljongit
200 g riivitud keedetud peeti
25 g riivitud parmesani
soola ja pipart


Kuumuta suurel pannil või potis või, lisa kanaribad ja 1 tl köömneid ning prae mõõdukal tulel aeg-ajalt segades, kuni kanaribad on kuldsed. Tõsta kanaribad kõrvale.
Lisa pannile hakitud sibul ja prae, kuni sibul hakkab pehmenema.
Lisa riis ja sega mõni minut. Lisa vein ja kuumuta.
Lisa nüüd jaokaupa kuum kanapuljong, sega korralikult. Kui suur osa puljongist on lisatud, siis lisa peet, ülejäänud köömned ning kanatükid. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Kuumuta läbi ning jätka puljongi lisamist ja riisi kuumutamist, kuni riis on al dente.
Sega osa riivitud parmesanist roa hulka, ülejäänud puista peale. Serveeri kohe.

Retsept Nami-Namist.

Rødbetrisotto med kylling og karve

19 mai, 2013

Maailma parimad rabarbrimuffinid


Ahjuga sõbraks 3: muffinid. M. tõi mulle reedel mõned rabarbrivarred. Uskumatu, kui suured need juba on! Kook. Kindel see. Aga milline? Hakkasin juba kontoris retsepte vaatama ja sobivat välja valima. Kõige ahvatlevam tundus see. Muffinipanni mul ju loomulikult ka ei olnud, aga see mure sai kiiresti lahendatud. Ja need muffinid on tõesti maitsvad ja mahlased!


Maailma parimad rabarbrimuffinid

 2 muna
1,5 dl suhkrut
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli
150 g hapukoort
50 g sulatatud võid
300 g tükeldatud rabarbrit

Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega kuivained omavahel. Sega munavahu hulka vaheldumisi hapukoor, jahtunud sulavõi ja kuivained.Lisa rabarbritükid.
Jaota tainas paberist muffinivormidesse, pannes vormid ääreni täis.
Küpseta 225kraadises ahjus umbes 15 minutit (minul olid ahjus 20 minutit) Jahtunud muffinitele puista tuhksuhkrut.

Retsept: Nami-Nami 

Verdens beste rabarbramuffins. Kjempegode!


16 mai, 2013

Katse 2: kondenspiimaküpsised


Ahjuga sõbraks katse 2: kondenspiimaküpsised. Retsept jälle Nami-Namist

Kondenspiimaküpsised

250 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola
1 tl vanillisuhkrut
150 g külma võid
175 g suhkruga kondenspiima
2-3 spl vett
Määrimiseks muna.


Sega kausis kuivained, lisa külm või ja haki noaga puruseks. Sega juurde kondenspiim ning tainaks, vajadusel lisa ka vesi. Pane tainas umbes 30 minutiks külma tahenema.
Rulli tainas jahusel laual umbes 3-4 mm paksuseks ja lõika küpsisteks.
Tõsta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt munaga ning küpseta 200kraadises ahjus kuldpruuniks.

Väga head!

01 mai, 2013

Apelsinimaitselised küpsised


Homme saab mul 2 kuud päris oma kodus. Vaikselt toimetan, vaikselt sätin. Olen leppinud mõttega, et kõike korraga ei saa ja võibolla ongi nii parem. Vaikselt leiab iga asi oma koha, vaikselt muutub see kodu minu nägu. 
Eelmisest omanikust ei jäänud siia palju maha, kööki küll üht-teist jäi ning muu hulgas ka suur elektripliit. Pliiti katsetasin kohe, aga ahju katsetamiseks võtsin hoogu. Väidetavalt pidi olema töökorras ja tundub, et ongi. Esimeseks küpsetamiseks valisin midagi lihtsat. Lihtsad apelsinimaitselised küpsised. Natuke piilusin seda retsepti, aga kuna mul Earl Grey teed kodus ei olnud, siis kasutasin hoopis ära apelsinikoore maitseaine (Schwartau), mille olin kunagi mingil põhjusel ostnud, aga mis millegipärast kasutamata oli jäänud.

Kjeks med appelsinsmak