22 detsember, 2012

Piparkoogimaitselised trühvlid Vana Tallinnaga




Mõnikord saab poes leiduvatest kommidest kõrini... Tahaks midagi muud, tahaks midagi head ja erilist.

Vaja läheb: 
piparkooke
martsipani
võid
Vana Tallinnat
mandlilaaste
tumedat šokolaadi

Purusta piparkoogid, riivi martsipan, lisa sulatatud või ning Vana Tallinn.  Sega. Soovi korral võid lisada ka purustatud mandlilaaste. Lase segul natuke aega külmkapis seista. Vormi sobiva suurusega pallikesed. Sulata šokolaad vesivanni kohal. Kasta iga trühvel sulašokolaadi sisse ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud kandikule tahenema. Kaunista mandlilaastudega. Hoia jahedas.

Magusaid jõule!


25 november, 2012

Papud



Tuleb tunnistada, et viimasel ajal jääb mul liiga vähe aega varraste, heegelnõelte, pliiatsite-pintslite jms jaoks... Ja sellest on paganama kahju. Üritan end parandada. Ja alustan pisikeste asjadega...
Siis on kindel, et ei jää pooleli :)


Punastel papudel on omanik olemas, teised hetkel omanikuta. 

23 september, 2012

Sinine kartulipuder


Piret otsustas sel aastal uusi ja põnevaid kartulisorte kasvatada. Blue Congo tundus eriti edev. Ootasime huviga, et kas tuleb või mis tuleb ja kuidas maitseb. Tuli. Ja maitseb hästi.
Kuuldavasti on järgmiseks aastaks uued sordid ja uued katsetused plaanis. Jääme ootama!


19 juuli, 2012

Minu esimesed makroonid


Millegipärast hakkas see mõte mind üha enam kummitama. Makroonid, makroonid, makroonid... Ma ei olnud neid kunagi varem isegi maitsta saanud... Aga seda ahvatlevamad nad tundusid. Ma pean neid saama! Ja ma pean neid ise tegema! Mitmeid tunde ja mitu päeva erinevates blogides, mitmed videod ja õpetused.. Hirmu-ja õudusjutud sellest, kui raske makroone teha on ja kuidas nad kuidagi õnnestuda ei taha... Mõte sellest plaanist üldse loobuda? Ei! No mis mõttes on raske teha??!! Peab saama :) Ja saigi. Kõige rohkem oli toeks Dagrise blogi. Siit ka retsept ning juhised: 

 Makroonide põhiretsept:
  • 90 g munavalget
  • 110 g mandlijahu
  • 200 g tuhksuhkrut
  • 30 g suhkrut

 Kõik komponendid oleks soovitav üle kaaluda ning kuivained läbi sõeluda. Munavalged vahustada tugevaks vahuks. Alustada keskmiselt kiiruselt, natukese aja pärast lisada 30 g suhkrut ning tõsta kiirust. Segada juurde mandli-tuhksuhkru segu. Segada ei tohi ei liiga vähe ega liiga palju. Munavalgest peaks niipalju õhku välja lööma, et makroonid ei kerkiks kuplisse, aga liiga vedelaks ka ei tohiks lasta. Võtta tavaline ümmargune 1 cm läbimõõduga kondiitripressi otsik. Pressi tuleb hoida küpsetuspaberi suhtes otse. Küpsetuspaber panna kohe ahjuplaadile. Antud kogusest tuleb kaks plaaditäit. Edasi tuleb valmis makroonid jätta umbes tunniks tahenema. Küpseta 150-kraadises ahjus 8-12 minutit. Umbes 3-5 min pärast küpsetuse algust hakkavad moodustuma "jalad". Ahjust äravõtmiseks õigel hetkel tuleb sõna otseses mõttes ahju kõrval passida (pruunistunud servi ei tohi tekkida!). Lasta jahtuda. Kui makroonid on valmis ja jahtunud, siis suruda kahekaupa täidise ümber kokku. 

Ei tundu ju nii keeruline? Või siiski? Korralikku ja õige temperatuuriga küpsetusahju mul siin Tartus endiselt ei ole (võtan juba tükk aega hoogu, et endale uus osta, aga... jah... ). Kasutasin siis järjekordselt ära külaskäiku Pireti juurde, lootes muidugi, et ta mulle ka appi tuleb :) Minu tagasihoidlikud appihõisked jäid seekord vastuseta, sest Piret istus ninapidi paberites ning ei teinud kuulmagi, et mina köögis hädas olen ja munavalgega maadlen... Mis mul muud üle jäi... Pidin ise hakkama saama. 
Mandlijahu mul ei olnud, selle jahvatasin mandlilaastudest. Kõik ained kaalusin korralikult üle. Segu uurisin pikalt- on magma või ei ole? Kondiitripressi mul ka polnud. Kilekott ajab ehk asja ära... Esimene ports sai küll üsna kobalt plaadile, teisega läks lihtsamalt ja kolmas tuli juba ilusam (ma sattusin nii hoogu ja tegin järgmisel hommikul uue portsu). Tuleb tunnistada, et ühe plaaditäie suutsin tegelikult natuke üle ka küpsetada (see plaaditäis oli ahjus ca 11-12 min, teised 9-10 min.) ja esimesest portsust tulid osad "nibudega". Maitset see viimane muidugi ei muutnud. Täidiseks oli meil poepäritolu sidrunivõie.
Aga esimese korra kohta päris kobedad ju? Või mis? :) Ise jäin igatahes rahule ja teised, kes maitsta said, kiitsid samuti. Hirm on ületatud ning järgmisel korral katsetan juba julgemalt.
Ja nüüd vist tuleb tõesti endale uus ja korralik väike ahi muretseda :)





02 juuli, 2012

Arbuusisalat sinihallitusjuustu ja mooniseemnetega


Täiesti juhuslikult sattusin ühel vihmasel õhtul ühele huvitavale kodulehele ning leidsin sealt arbuusisalati retsepti. Ja kuna arbuusist on hetkel niikuinii saanud minu pea igapäevane (magus)toit, siis võib ju tegelikult ka midagi uut ja põnevat proovida. 

Arbuusisalat sinihallitusjuustu ja mooniseemnetega

Koostis: 
salatilehti
kuubikuteks lõigatud arbuusi
sinihallitusjuustu

Salatikaste:
majoneesi
mett
õunaäädikat
mooniseemneid
soola-pipart

Sega kokku salatikastme jaoks mõeldud ained ning lase kastmel vähemalt pool tundi seista. 
Aseta salatilehed, arbuusikuubikud ning murendatud sinihallitusjuust taldrikule. Nirista kaste salatile. Serveeri kohe. 

Tegin salatit ainult ühe portsu jagu ning võtsin koostisaineid üsnagi umbes. Kaste sai minu jaoks natuke vänge. Aga võibolla on asi lihtsalt sellest, et ma pole just kõige suurem majoneesisõber. 

Inglisekeelse retsepti koos täpsete kogustega neljale leiad siit


Vannmelonsalat med blåmuggost og salatdressing med valmuefrø. Oppskriften på engelsk finnes her




14 aprill, 2012

Turbakook





Põhi:
200 g nisujahu
2 sl kakaopulbrit
125g võid
1 muna

Täidis:
2 muna
500g kohupiima
85g suhkrut

Sulata või, sega juurde suhkur. Sega kausis jahu ja kakaopulber, lisa suhkru-võisegu ning muna. Sega tainas ühtlaseks. Jaota tainas kaheks ja vormi sellest kaks ümmargust tainapätsi. Pane vähemalt tunniks ajaks külmkappi tahenema.
Sega valmis täidis.
Riivi üks taignapäts küpsetuspaberiga kaetud koogivormi koogi aluspõhjaks. Kata kohupiimaseguga ning riivi peale teine taignapäts.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. 

Kuna taignapalle on üsna raske riivida, peaksid nad võimalikult külmad olema. Kohupiimale lisaksin jägmine kord midagi hapukat. Aga muidu väga mõnus vaheldus tavalisele kohupiimakoogile.


Turbakoogi retsepti leiad ka Nami-namist.